top of page
KONTAK LENS, HİBRİD LENS, SERT LENS

Kontak Lens Uygulamaları

Kontak Lens Uygulamaları

Kontak Lens Nedir?

Gözün myopi, hipermetrop ve astigmatizma gibi kırma kusurlarını düzeltmek için olarak üretilmiş, kornea ön yüzeyine takılan özel tasarlanmış merceklere kontakt lens denir.

Kontakt lensler görmeyi düzeltmek için kullanılmakla beraber estetik veya tedavi amacıyla da kullanılabilirler.

Kontakt lensler, gözün en önünde yer alan kornea denilen saat camına benzeyen doku yüzeyine yerleştirilerek gözdeki kusurların tashihi veya bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan lenslerdir.

Kontakt Lens Uygulaması (muayenesi) Nasıl Olmalıdır?

Kontakt lens reçetesi verilmeden önce tam bir göz muayenesi gereklidir.

Göze en uygun Kontakt lense doktor muayenesi ve sonrasındaki deneme muayenesinden sonra karar verilir. Yapılan bu değerlendirmeler ile gözün kontakt lens kullanımına uygun olup olmadığı ve nasıl hangi marka bir kontakt lens kullanabileceğine karar verilir.

Reçete doktor tarafından marka belirtilerek yazılır.

Kontak lenslere hemen alışılabilir (Adapte olunabilir) mi?

Kontakt lens takamaya başlayan ilk taktıklarında çok zorlanırlar. ilk takma ve çıkarmalarında saatlerce uğraşabilirler.

Bu durum çok normaldir. Hastalar ilk taktıklarında rahatsızlık hissederler. Bu his takma süresi her gün biraz daha artırılarak adaptasyon sağlanır.

Bu adaptasyon süresi yumuşak lensler için 3–7 gün, sert lensler için 2–6 hafta olabilir. Adaptasyon süresinde sulanma, göz kırpıştırma, ışık hassasiyeti, kızarıklık gibi şikayetler olabilir.  iki göz arasında farklılıklar hissedebiliriz. Bu belirtiler genellikle geçicidir, aksi halde doktora haber verilmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt Lens Çeşitleri Nelerdir?

Kontakt lensler genel olarak yumuşak, gaz geçirgen sert lensler ve ikisini kombinasyonu olan hibrit lensler olarak üç kategoriye ayrılır.

Günlük pratikte çoğunlukla yumuşak lensler kullanılır.

Yumuşak (silikon hidrojel) Lensler

günümüzde yüksek oksijen geçirgenlikli yumuşak kontakt lensler hipermetrop, miyop, astigmat, presbiyop (yakın okuma zorluğu) gibi her türlü görme bozukluğunu düzeltebilmektedir.

özel bir yapıları sayesinde su tutabilen maddeden yapılmış olan yumuşak Kontakt lensler oldukça ince ve bükülebilirdir.

Korneayı tamamen kaplar ve beyaz olan sklera tabakasına da bir miktar taşar. kulanım durumlarına göre değişik tipleri vardır.

Günlük kullanılan 1 gün ömürlü lensler, günlük kullanılan 1 ay ömürlü lensler, günlük kullanılan 3 ay ömürlü lensler, günlük kullanılan 1 yıl ömürlü lensler, 1 hafta kullanılan 1 hafta ömürlü lensler, 1 ay kullanılan 1 ay ömürlü lensler, bazı göz hastalıklarının tedavisi için kullanılan tedavi edici lensler, bifokal lensler ve renkli lensler gibi.

 

Sert kontakt lensler

Özellikle yüksek ve düzensiz astigmatı olan kişilerde keratokonus adı verilen düzensiz kornea yapısı nedeni ile görüşü gözlükle iyi olmayan kişilerde kullanılır.

Göze oksijen geçişine izin veren yapıları mevcuttur ve bu özellikleri nedeniyle kornea epitel metabolizmasını daha az bozarlar. Korneanın seklini almadıkları için yüksek astigmatizma ve keratokonus gibi olgularda özellikle tercih edilirler.

 

Hibrit lensler

Özellikle sert lensleri tolere edemeyen Keratokonus hastalarında ortası sert

Renkli Lensler

Günümüzde çok popüler olan bir lens grubu da renkli lenslerdir. Göz rengini değiştirmek isteyenlerin başvurduğu bu lenslerin görme bozukluğunu düzelten çeşitleri de mevcuttur.

Bunların dışında yakın ve uzak için iki ayrı gözlük kullanmak zorunda kalan kişiler içinde lensler geliştirilmiştir. Bunlara ise Bifokal Lensler denir.

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

KONTAK LENS, RAHMİ DUMAN
bottom of page