top of page
RAHMİ DUMAN,GÖZ KAPAĞI TÜMÖRLERİ

Göz Kapağı Tümörleri

 

Göz Kapağı Tümörleri / Göz Kapağı Kanserleri

Tümör vücudumuzun herhangi bir yerinde aslında orada bulunmaması gereken yer kaplayan bir lezyon veya kitle tanımlamak için kullanılır.

Bu kitleler (tümörler) iyi huylu yada kötü huylu olabilirler.

Göz ve çevresindeki yapılarda da bu tür yer kaplayan lezyonlar (tümörler) bulunabilir ve hatta özellikle iyi huylu olanları oldukça yaygın olarak gözlemlenebilir.

Bu tümör ve lezyonların birçoğu göz kapaklarındaki normalde bulunan ter ve yağ bezlerinden, kirpik köklerinden ve cilt yapılarından kaynaklanan iyi huylu oluşumlardır.

Bazı kapak lezyonları kötü huylu olabilir.  Bir tümör için kötü huylu ifadesi, tümörün uzak organlara yayılımını ve hayati organlara yayılıp yaşamı tehdit etmesi için kullanılır.

Göz ve çevre dokulardaki özellikle hötü huylu kanserlere ve bu oluşumlara  benzer lezyonlara karşı dikkatli ve tetikte olmak gerekir.

Göz çevresindeki başlıca göz kapaklarında görülen kötü huylu lezyonların en sık karşılaşılan tipi bir cilt kanseri türü de olan “bazal hücreli karsinom” dur.

Göz Kapağı kanserlerinin büyük bir çoğunluğu aslında cilt kanseri olarak düşünülebilir. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi genetik yatkınlık ve aile öyküsü yüz ve göz çevresi yapılarda görülen kanserlerin etyolojisinde önemli rol oynamaktadır.

Yüzümüz ve göz çevresi vücudumuzda dış etkenlere özellikle güneş ışınlarından gelen UV radyasyona en sıklıkla maruz kalan bölgedir. Özellikle göz etrafındaki dokular bu dış etkenlerden en çok ve en kötü etkilenen bölgelerin başında gelir.

Tüm yüzde görülen iyi huylu kitlelerin en sık görüleni papillomlar (Siğiller) iken kötü huylu olanların en sık görülenlerinin başında bazal hücreli karsinom gelir.

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

bottom of page